Pokok Pandan (Pandanus amaryllifolius) merupakan sejenis
pokok yang banyak kegunaannya bagi orang-orang Melayu. Ia digunakan sebagai
pewangi makanan seperti air sirap, dan dalam upacara tertentu seperti sebagai
bunga rampai dalam istiadat perkahwinan Melayu.
Di Malaysia, pokok pandan dibezakan antara pandan biasa
dan pandan wangi. Pokok Pandan Wangi adalah lebih kecil daunnya, tetapi berbau
lebih wangi.
Pokok Pandan merupakan sejenis tumbuhan tropika dalam
keluarga genus Pandanus dan digunakan dengan meluas dalam masakan di Asia
Tenggara. Ia adalah pokok hijau menegak dengan daun panjang halus seperti bilah
berjambak dan akar berkayu. Pokok ini adalah mandul dan jarang berbunga, dan ia
membiak melalui keratan.
Pokok Pandan jarang terdapat secara meliar tetapi ditanam
dengan meluas bagi perisa dalam masakan. Daunnya digunakan segar atau
dikeringkan dan terdapat secara dagangan dalam bentuk beku dikedai runcit Asia
di negara di mana pokok pandan tidak tumbuh. Ia memiliki bau botani berkacang
yang meningkatkan perisa masakan Asia, terutama hidangan nasi dan kuih. Daun
pandan kadang kala direndam dalam santan, yang kemudiannya ditambah dalam
masakan. Ia boleh diikat dan dimasak bersama makanan. Ia juga boleh dianyam
bentuk bakul yang digunakan sebagai bekas bagi memasak nasi. Ayam berbalut
pandan, atau gai ob bai toey, adalah masakan Thailand dengan ayam dibalut
dengan daun pandan dan digoreng. Daun ini juga digunakan sebagai perasa bagi
pencuci mulut seperti kek pandan dan r sirap.
Ia dikenali sebagai pandan wangi di Indonesia dan lá dứa
di Vietnam. Daun pandan memiliki ciri-ciri penyingkir lipas.
Ciri-ciri bau pandan dihasilkan oleh sebatian bau
2-acetyl-1-pyrroline yang turut memberi bau roti putih, beras jasmine dan beras
basmati, dan bunga roti (Vallaris glabra).
Alam: Tumbuhan
- Order: Pandanales
- Keluarga: Pandanaceae
- Genus: Pandanus
- Spesies: P. amaryllifolius
- Nama binomial : Pandanus amaryllifolius
Tiada ulasan:
Catat Ulasan