Ketupat palas atau ketupat pulut ialah ketupat yang
menggunakan daun pokok palas sebagai pembungkusnya. Berbeza dengan ketupat daun
atau ketupat nasi ialah dari segi bentuk, saiz, penggunaan daun untuk membalut
dan beras. Ketupat daun atau ketupat nasi, dianyam berbentuk empat segi ataupun
berbentuk bawang yang menggunakan daun kelapa. Bentuk ketupat palas pula
berbentuk tiga segi. Penggunaan beras sebagai isi atau inti ketupat juga
berbeza. Beras yang digunakan untuk ketupat palas ini ialah beras pulut, manakala
isi ketupat daun menggunakan beras nasi, iaitu beras yang digunakan sebagai
makanan harian.
Di kalangan penduduk utara Semenanjung Malaysia,
sekiranya ikatan dan balutan ketupat palas yang kemas dan tidak kemas dapat
membezakannya iaitu ada jantan dan betina. Ketupat palas jantan mempunyai isi
atau pulut lebih dibahagian akhir balutan, serta ikatan dan balutannya yang
kemas. Manakala, ketupat palas betina, saiznya kecil dan tidak mempunyai isi
atau pulut lebih dibahagian ikatan atau balutan, serta tidak mempunyai ikatan
dan balutan yang kemas. Namun, ini hanyalah sebagai satu gurauan atau sendaan sahaja,
agar balutan yang dibuat supaya kemas, rapi dan mengikut tradisi. Cara
pemasakan ketupat palas atau ketupat pulut, boleh dilakukan secara kukus
ataupun rebus.
Ia enak dimakan dengan rendang ayam mahupun rendang
daging.
-sumber Wikipedia
Ketupat palas atau ketupat pulut ialah masakan
tradisional yang menggunakan daun pokok palas sebagai pembungkus atau
anyamannya. Rasanya lemak dan manis.
Bentuk kipas
Palas atau Licuala sp. adalah pokok palma tropika yang
tumbuh di pelbagai habitat. Spesies pokok itu ditemui di Asia Selatan hingga ke
barat daya Pasifik. Kebanyakan spesies Licuala ditemui di hutan hujan dataran
rendah teduh yang memerlukan cahaya dan suhu yang berubah-ubah.
Ia dikenali dengan daunnya yang berbentuk kipas yang
sering mempunyai pola membelah yang menarik.
Palas adalah tumbuhan dalam kumpulan rumpai tetapi
berasal daripada keluarga palma. Di negara ini terdapat pelbagai banyak jenis
pokok palas seperti palas Bintulu (Licuala Bintuluensis); palas Borneo (Licuala
Cordata); palas Sarawak atau nama saintifiknya Licuala Orbicularis yang
bernilai dalam dunia seni taman.
Pokok palas duri atau nama saintifiknya Licuala sapinosa
roxb adalah spesies yang biasa digunakan untuk pembungkusan makanan khususnya
ketupat pulut atau palas.
Ketupat daun atau ketupat nasi, dianyam berbentuk empat
segi ataupun bentuk bawang yang menggunakan daun kelapa. Berbeza dengan ketupat
palas ia berbentuk tiga segi.
Penggunaan beras sebagai isi atau inti ketupat juga
berbeza. Beras yang digunakan untuk ketupat palas ini ialah beras pulut,
manakala isi ketupat daun menggunakan beras iaitu beras yang menjadi makanan
harian.
Jantina ketupat
Teknik membungkus ketupat palas menggunakan daun palas
juga perlu betul agar ia nampak kemas dan membezakan jantinanya ketupat
tersebut.
Ketupat palas jantan lazimnya mempunyai isi atau pulut
lebih di bahagian akhir balutan. Ikatan dan balutannya juga lebih kemas
berbanding ketupat palas betina dengan saiznya yang kecil dan tidak mempunyai
isi atau pulut lebih di bahagian ikatan atau balutan.
KELONGSONG daun pucuk palas yang sudah diproses.
Menurutnya, cara masakan ketupat palas atau ketupat
pulut, boleh dilakukan secara kukus atau direbus secara terus. Ia akan lebih
beraroma sekiranya kayu digunakan sebagai bahan pembakar semasa merebus.
Selepas daun palas dibersihkan, ia dibuka secara
berhati-hati supaya daunnya tidak terkoyak. Daunnya kemudian digulung sehingga
lentur dan lembut bagi memudahkan kerja-kerja membungkus pulut. Buat bentuk kon
dan lipatkan daun dalam bentuk tiga segi. Sarang ketupat yang siap kemudiannya
dirungkai semula untuk diisi dengan pulut.
- -Sumber
Kosmo Online
Merkur - Xn - Xn - Xn
BalasPadamMERKUR Merkur. Merkur. Merkur 메리트카지노 - Xn. 메리트카지노 Safety razor for beginners. $14.00. 4-5 in stock. Open box, open box. Open box, open box. Open box, open box. Open box.$14.00 · In stock 인카지노